Programma woensdag 27 september 2023

Hieronder vind je het volledige programma van woensdag 27 september. Alle sessies op deze dag zijn online via MS Teams.
Je kunt je inschrijven via het formulier in de navigatiebalk. 

Dagopening

09:30 – 10:45

Veiligheid en ik op de veiligheidscultuurladder

Talkshow

Als RWS hebben we de ambitie om door te groeien op de veiligheidscultuurladder naar een proactieve veiligheidscultuur. Maar wat houdt dat in, een proactieve veiligheidscultuur. En hoe raakt groei op een veiligheidscultuurladder jou en jouw werk? Tijdens deze interactieve en interessante talkshow staat het thema veiligheid en de veiligheidscultuurladder centraal. Diverse RWS-ers gaan hierover met elkaar in gesprek maar horen natuurlijk ook graag jouw input. Is veiligheid iets wat jou overkomt of neem jij juist het initiatief om zaken te verbeteren? Tijdens deze sessie horen we ook graag wat jij te vertellen hebt! Ben jij er bij?

Deze sessie wordt verzorgd door: Kathalijn Vergeer.

Ronde 4

11:00 – 12:15

Presentatie

Waar moet je aan denken bij het (her)ontwerpen van object om sociaal veilig gebruik te stimuleren dan wel sociaal onveilige gevoelens te voorkomen. 1 algemene toelichting en 1 toegepast op de 2e Heinenoordtunnel.

Deze sessie wordt verzorgd door: Elsbeth Faasse – ’t Hart.

Workshop

“Handsfree bellen, een collega die tijdens een teamsoverleg al rijdend achter het stuur zit of gebeld worden door een collega die op dat moment al rijdend achter het stuur zit. Hoe kijk jij daar tegenaan? Wat vind je wel of niet kunnen? Hoe zouden we dat bij RWS moeten doen? Praat met ons mee over MONO-rijden en de dilemma’s die dat soms oplevert en kijk wat jij hierin kan doen om jezelf en de ander veilig thuis te laten komen.

We nemen je daarnaast mee in het MONO-zakelijk programma dat we als IenW uitvoeren, in wet- en regelgeving rond telefoongebruik in het verkeer en in de visie van RWS op bewust onderweg.”

Deze sessie wordt verzorgd door: Marjolein Bijkerk, Bastiaan van Rees en Wout Bremer.

RWS in beweging

Kom tussen de workshops en webinars door even in beweging. Een stukje aandacht voor jouw vitaliteit. Bewegen is goed voor lichaam en geest en brengt afwisseling naast het zitten voor de computer. De les duurt ongeveer 45 minuten met een mix van spierversterkende-, mobility-, stretch- en yoga-oefeningen. Lekker alles door laten stromen zodat je weer fit aan de middag begint. Iedereen kan meedoen! De les wordt gegeven door Willy Tiepel van JJFit, een gedreven fitnessprofessional en Mental coach. Zij heeft anderhalf jaar online Zoom Fit trainingen verzorgd voor RWS in beweging. Wellicht ken je haar daarvan 🙂
Meld je aan en laat je inspireren door haar positiviteit en energie!

Deze sessie wordt verzorgd door: Willy Tiepel.

Workshop

Begrijpen wat er buiten gebeurt. Een risico goed in beeld hebben. Maar dan? Hoe kom je tot een oplossing als er meerdere RWS onderdelen bij betrokken zijn? Hoe kom je samen een stapje verder? Vanuit een systemische blik gaan we aan de hand van het voorbeeld Truckparkeer-problematiek gaan we het gesprek aan hoe jij ook buiten je hokje kunt kijken om jouw issues aan te pakken.

Deze sessie wordt verzorgd door: Yvonne Janssen en Marjan de Groot.

Workshop

Waar zouden we zijn als werknemers niet worden beschermd? Met ander woorden, risico’s pakken we aan zonder kaders. En wat zijn risico’s dan en wat zijn kaders. Aan de hand van twee / drie Rijkswaterstaatpraktijkvoorbeelden neem ik de deelnemers mee in de wereld van de arbeidshygiënist en de arbeidshygiënische strategie.

Deze sessie wordt verzorgd door: Sander Wander

Workshop

In deze workshop wordt een uitleg gegeven over de werking van de MIR melding in TOPdesk. Zaken als: hoe werkt een MIR (deel)melding in TOPdesk, hoe kan een melding afgewezen worden, welke velden mogen er aangepast worden, worden hierbij toegelicht.
Daarna is er ruimte voor vragen.

Deze sessie wordt verzorgd door: Kim van Slooten.

Workshop

Jos Villevoye vertelt een leuk, prikkelend verhaal over zijn eigen “ik” in Veiligheid. Geen praktische handvatten. wel veel inspiratie. Hij is docent integraal veiligheidskundige, chemisch procestechnoloog en auteur van meerdere boeken over veiligheid, zoals deze: Jos Villevoye – Fantastisch Veilig! (deveiligheidskundige.nl)

Deze sessie wordt verzorgd door: Jos Villevoye.

Workshop

In deze workshop krijg je inzichten en handvatten over complexiteit en de link naar veiligheid. En ook wat dat betekent voor jou als individu en de rol die je kunt pakken in veiligheid. Verder staan we stil bij de aannames die we hebben en hoe die je altijd bij je draagt in alles wat je doet.

Deze sessie wordt verzorgd door: David van Valkenburg

Workshop

RWS wil leren van incidenten. WVL veiligheidsmanagement onderzoekt zware incidenten (dodelijke afloop, zeer zwaar letsel of grote impact voor RWS en/of de samenleving) en voert thema- en veiligheidsonderzoeken uit. Met de resultaten kunnen beheersmaatregelen worden genomen om de kans op herhaling te beperken, risico’s te verkleinen en de veiligheid te verbeteren. Tijdens deze workshop delen wij de rode draden uit de incidenten die voorgaande jaren zijn onderzocht. Wat kunnen we hieruit concluderen en hoe gaat RWS hier mee om? Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet regelmatig onderzoek waar Rijkswaterstaat bij betrokken is. Hoe werken wij samen? Wij nemen je mee in twee recente casussen die betrekking hebben op zowel Rijkswaterstaat en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wil je meer weten over de Onderzoeksraad voor Veiligheid? Volg dan ook de digitale workshop Leren van OVV-onderzoeken!

Deze sessie wordt verzorgd door: Milou van Elleswijk en Caitlin Visser

Workshop

Heb jij weleens meegemaakt dat je een meeting uitliep of afsloot en dacht “ik had dit willen zeggen
of dat willen vragen en zus willen doen “en het niet hebt gedaan? En dat je vervolgens recht praat
waarom? “Het verkeerde moment” ”Ze zullen me vast dom vinden” “Het voegde niets toe” etc.
Voor velen, zo niet iedereen, een bekende situatie. Dit ontstaat in een psychologisch ONveilige
werkklimaat.
Als de psychologische veiligheid er wél is in een team dan voelt iedereen zich thuis, worden
meningen en fouten gedeeld, levert iedereen vanaf dag 1 een bijdrage aan het grotere geheel, wordt
de status quo en elkaar uitgedaagd en voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het positieve
klimaat.
Voordat er misverstanden ontstaan: psychologische veiligheid betekent niet lief zijn voor elkaar of
comfortabel achteroverleunen. Psychologische veiligheid is een belangrijk middel om samen met je
team beter te presteren. En een noodzakelijke randvoorwaarde om een inclusief klimaat tot een
succes te maken.

Deze sessie wordt verzorgd door: Joriene Beks

Interactieve presentatie

In deze workshop wordt ingegaan op het duikprotocol van de brandweer en de verschillen met het duikprotocol van RWS. Bij de brandweer is het duikprotocol ook omgezet in een Arbo catalogus. Beide protocollen gaan uit van de arbeid hygiënische strategie waarbij naast het veiliger maken van het duiken, ook wordt ingezet op alternatieven voor het duiken.

Deze sessie wordt verzorgd door: M. Bokdam.

Ronde 5

13:00 – 14:15

Workshop

De theorie: Vanuit het assetmanageentsysteem geef je aan welke functionele eisen aan de objecten in een systeem gesteld worden. Voor ieder object zijn dit de functionele eisen, inclusief RAMS-(aspect)eisen (betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid, veiligheid). Voor de objecten bepaal je expliciet
• wat niet (wat zijn de restrisico’s?)?
• welke beheersmaatregelen vooraf bepaald om eventueel falen te voorkomen c.q. te verzachten?
• wat brengt het op?
• En wat mag het kosten?

Alleen hoe vertaal je bovenstaande theorie in je dagelijkse werk? Tegen welke dilemma’s loop je aan als beheerder en gebruiker van areaal dat de komende jaren een grote vervanging- en renovatieopgave zal ondergaan? Waarbij er ook nog vanuit niet altijd passende budgetten vooraf keuzes gemaakt moeten worden. Wat heb je nodig om binnen deze context je werkzaamheden uit te voeren?

Wil je hierover het gesprek aangaan? Meld je dan aan voor deze workshop.

Deze sessie wordt verzorgd door: Peter Tol.

Workshop

“Handsfree bellen, een collega die tijdens een teamsoverleg al rijdend achter het stuur zit of gebeld worden door een collega die op dat moment al rijdend achter het stuur zit. Hoe kijk jij daar tegenaan? Wat vind je wel of niet kunnen? Hoe zouden we dat bij RWS moeten doen? Praat met ons mee over MONO-rijden en de dilemma’s die dat soms oplevert en kijk wat jij hierin kan doen om jezelf en de ander veilig thuis te laten komen.

We nemen je daarnaast mee in het MONO-zakelijk programma dat we als IenW uitvoeren, in wet- en regelgeving rond telefoongebruik in het verkeer en in de visie van RWS op bewust onderweg.”

Deze sessie wordt verzorgd door: Marjolein Bijkerk, Bastiaan van Rees en Wout Bremer.

Workshop

Is het mogelijk om mijn eigen gedrag op veiligheid (safety) te veranderen? En heb ik invloed op het veiligheidsgedrag van de ander?
Wij nemen je mee in onze wereld van de veiligheidskundige en arbeidshygiëne en laten je zien dat veilig(er) werken eenvoudig kan. Dat doen we door je handvaten te geven die je in je dagelijks werk toe kan passen.

Deze sessie wordt verzorgd door: Eldert de Vries en Erik de Paauw.

Workshop

Bianca Janssen is begin dit jaar begonnen als Veiligheidsbeambte voor Wegtunnels. Wat is haar verhaal? Wat doet ze als Veiligheidsbeambte, wat doet ze anders dan haar voorganger en hoe maakt ze daar haar afwegingen in? Stap tijdens deze workshop met haar mee in de rol van Veiligheidsbeambte. Kijk mee naar de veiligheid in Wegtunnels. Hoe vertaal je dat vervolgens naar je eigen rol? Wat kan je vanuit je eigen rol doen om de veiligheid van jezelf, je collega’s en onze infra (zoals tunnels) te borgen en versterken? Na Bianca’s verhaal en filmpjes met praktijkvoorbeelden volgt een digitale/workshop.

Deze sessie wordt verzorgd door: Bianca Janssen.

Workshop

Hoe word je wegwijs in het (digitale) landschap van Rijkswaterstaat op het gebied van Veiligheid en Gezondheid, en wat wordt er specifiek van jou als leidinggevende verwacht?
De Wegwijzer Veilig & Gezond werken voor leidinggevende gaat je daarbij helpen!

Deze sessie wordt verzorgd door: Marko Ludeking.

Interactieve presentatie

Binnen veel “high risk” organisaties worden veiligheidsrisico’s gemanaged door inzicht te hebben en te sturen op de belangrijkste veiligheidsbarrières in de bedrijfsprocessen. Bij barrière management staan de personen centraal die een taak hebben in het laten functioneren van de veiligheidsbarrières (de IK in veiligheid). Deze sessie gaat in op wat barrière management is, hoe wordt het toegepast en of het van meerwaarde kan zijn voor Rijkswaterstaat.

Deze sessie wordt verzorgd door: Nick van de Perre.

Interactieve presentatie

Naast de slogan ‘iedereen elke dag veilig thuis’, hebben we als RWS ook de slogan ‘Het werk dat we doen, doen we duurzaam’. Duurzaamheid is, net als veiligheid en bereikbaarheid, een randvoorwaarde voor het werk dat we doen. Maar hoe raken deze twee elkaar? En wat betekent duurzaamheid voor jouw werk?

Deze sessie wordt verzorgd door: Briet Brunnekreef.

Interactieve presentatie

De werkzaamheden op de Maasbrug Wessem op de A2 zijn uitgevoerd een mobiele barrier, de Go-Barry. Het was de primeur voor de inzet van 200 meter rijdende barrier. Het werken achter een zg. open afzetting kan niet zonder het treffen van extra maatregelen. Dan zou de A2 volledig afgesloten moeten worden. Met het toepassen van de Go-Barry konden de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd en kon het verkeer toch doorgang vinden. In de presentatie gaan we in op de werkzaamheden en de manier waarop de werkzaamheden veilig zijn uitgevoerd. Maar ook het traject van de voorbereiding wordt nader toegelicht. In de presentatie wordt de kant van de opdrachtnemer, voorbereiding door het projectteam en veiligheid nader toegelicht. Welke mogelijkheden heeft de mobiele barrier voor jouw project?

Deze sessie wordt verzorgd door: Jack Kusters, Thijs Hagedoorn en Sjoerd Methorst.

Ronde 6

14:30 – 15:45

Interactieve presentatie

Binnen de veiligheidscultuurladder (SCL 2.0) is het thema “kennis en vaardigheden” een belangrijke pijler voor het goed kunnen vormgeven van het veiligheidscultuurniveau dat we willen behalen binnen RWS.

We hebben hier als RWS de afgelopen periode een aantal mooie stappen gezet maar zeker ook nog een (implementatie) traject te gaan! Wat en hoe? dat hoor en beleef je in deze interactieve presentatie. Daarbij zijn we natuurlijk altijd op zoek naar verbetering.

PS:Hoe zit het met jouw basiskennis?
Ben je al in het bezit van je GPI en je VIR certificaten?
Zo ja: Helemaal top!
Zo nee: Kijk of het je lukt deze voor het Safety Event te volgen (reken op 1 ½ tot 2 uur doorlooptijd).

Deze sessie wordt verzorgd door: Arno Dobbelaar.

Workshop

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) verricht regelmatig onderzoeken waar ook Rijkswaterstaat bij betrokken is. Onderzoeken gericht op nautische veiligheid, verkeersveiligheid of milieu. Deze onderzoeken hebben soms grote politieke en bestuurlijke impact, maar leiden ook tot maatregelen binnen RWS. Hoe verloopt zo’n onderzoek in de praktijk? Wat gebeurt er als je zelf betrokken wordt in een onderzoek? En hoe gaat Rijkswaterstaat om met de aanbevelingen? Hoe integreren we de OVV-aanbevelingen in het veiligheidsbeleid van Rijkswaterstaat? Deze workshop neemt je mee in alle aspecten van OVV-onderzoeken: achtergrond, proces, do’s en don’ts, inhoud en follow-up.
RWS voert ook eigen incidentonderzoeken uit, soms naar dezelfde incidenten als de OVV. Ook die hebben invloed op het veiligheidsbeleid van RWS. Wil je daar meer van weten? Volg dan de workshop Leren van incidenten: rode draden uit de incidentonderzoeken vanuit WVL veiligheidsmanagement!

Deze sessie wordt verzorgd door: Roland Bron.

Workshop

Het op orde krijgen van de Integraal Veiligheidsdossiers is een grote en belangrijke opgave voor RWS. Maar wat vraagt deze opgave van jou en je collega’s? Wij nemen je mee in de ontwikkelingen en uitdagingen en gaan met je in gesprek over wat je kan verwachten ten aanzien van jouw werkzaamheden!

Deze sessie wordt verzorgd door: Wim Koops, Gijsjaap Pruis en Youri Koster.

Workshop

De lead auditor van NCI, de partij die RWS gaat certificeren, neemt jullie mee in de wereld van de certificeringsaudit. Wat houdt de audit in? Hoe wordt veiligheidscultuur ‘gemeten’? Wat kan RWS en wat kun jij als medewerker van zo’n audit verwachten? In deze sessie krijg je inzicht in de audit en is er ruimte voor interactie.

Deze sessie wordt verzorgd door: Taco Buissant des Amorie, lead auditor bij het Nederlands Certificatie Instituut.

Workshop

Als het donker, koud, nat en stormachtig weer is, en iedereen zit binnen, moet jij als dijkinspecteur misschien juist in actie komen.

Voor hoogwaterveiligheid is de dijkinspectie bij een (opkomend) hoogwater erg belangrijk om te zien hoe de kering zich houdt als die maximaal op proef wordt gesteld.

Dit geldt ook voor jou. Hoe bereid je jouw organisatie voor op een veilige dijkinspectie. Wat kunnen wij leren van buitenland, welke ervaring delen wij internationaal?

Reindert Stellingwerff is een van de coauteurs van het International Handbook on Emeregency Response for flood protection works. Daarin komt theorie samen met praktijkvoorbeelden om gesteld te staan.

In deze workshop worden de highlights uit het handbook gegeven en geoefend met zelf opstellen van Task Risk Assesments TRA’s.

Daarnaast een challenge over de vraag hoe ver mag je gaan als de eigen veiligheid in het geding kan komen. Wat is jouw verantwoordelijkheid? Red jij mensenlevens als het erop aankomt?

Deze sessie wordt verzorgd door: Reindert Stellingwerff.

Workshop

Weet jij wat je moet doen in de veiligheidsorganisatie van RWS? En jouw collega’s?

In deze workshop ontdek je hoe het papieren verhaal letterlijk tot leven komt.

Deze sessie wordt verzorgd door: Anton van Opzeeland.

Presentatie

Signaleren asbest en passende maatregelen nemen (praktijkvoorbeelden)
Nieuwe wet- en regelgeving asbest (stelselwijziging). Wat weet ik hiervan?

Deze sessie wordt verzorgd door: Mehmet Sel.